Sporttakken

sport Handbal

Handbal

Nieuws

Omschrijving

Wat is G-handbal?

G-handbal is de overkoepelende term voor handbal beoefend door personen met een handicap. Handbal is een continu aanval- en verdedigingsspel en levert daardoor een belangrijke bijdrage aan de verbetering van conditie en motorische vaardigheden.


Voor wie?

In Vlaanderen zijn er voornamelijk atleten met een verstandelijke handicap, fysieke handicap en/of autisme die deze sport beoefenen.
  • Handbal voor personen met een verstandelijke handicap en/of autisme
Personen die door een verstandelijke handicap niet ten volle aansluiting vinden met het reguliere aanbod kunnen in het VE-handbalaanbod terecht. Doorgaans kunnen alle personen zonder rolstoel terecht in dit aangepast sportaanbod (bv. autisme, gedragsproblemen, fysieke beperking, ...).


  • Handbal voor personen met een fysieke beperking
Rolstoelhandbal is een aangepaste versie van handbal voor sporters in een manuele rolstoel. De (gemengde) teams bestaan uit 5 veldspelers en een keeper die trachten de bal in het doel van de tegenstander te werpen. De spelers mogen de halve cirkel die de keeperszone afbakent niet betreden met de bal in de hand of op de schoot. . De doelen zijn iets lager dan bij het reguliere handbal. De bal moet op de schoot vervoerd worden en mag afgepakt worden door te tegenstander. Na 2 keer pushen met de rolstoel moet je botsen, werpen, passeren of doelen. De bal mag maar 3 seconden in de hand gehouden worden. Bij een werppoging mag de bal niet uit de handen worden geslagen. Niemand mag de vloer aanraken met zijn handen.G-handbal in Vlaanderen?

De Vlaamse Handbalvereniging vzw coördineert deze sport op Vlaams niveau en werkt hiervoor nauw samen met Parantee-Psylos.

Op zoek naar een sportclub met een aanbod G-handbal? Klik op deze webpagina door naar sportclubs.
Hoe geraak ik geclassificeerd als competitiesporter?

Om een eerlijke strijd mogelijk te maken is classificatie vereist als competitiesporter.
Onder de rubriek classificatie vind je meer informatie over:
- wat is classificatie?
- wanneer is classificatie nodig?
- wat zijn de voorwaarden om een classificatie aan te vragen?
- wat is de procedure?

Documenten

Er zijn geen documenten gevonden.

Sportclubs

Er zijn geen clubs gevonden.

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten gevonden.

Resultaten

Er zijn geen resultaten gevonden.

Links