Nieuws

Bosmans sprint naar goud op slotdag wereldbeker Oostende

Kris Bosmans (Feniks) heeft goud gewonnen op de slotdag van de Para-Cycling World Cup in Oostende. In de C3-klasse was hij de snelste in een sprint met twaalf. Bosmans is leider in de UCI-ranking. "Dit is een speciale wedstrijd. Hier kan ik genieten met mijn supporters." 

 

Net als in 2016 heeft Kris Bosmans (hemiplegie) de wereldbekerwedstrijd in Oostende gewonnen. Kris probeerde eerst weg te rijden met een groepje, maar slaagde daar niet in door de wind en het harde labeur in het peloton. Uiteindelijk gingen ze met een grote groep van twaalf naar de streep. Kris sprintte de rest uit het wiel en won voor de Italiaan Anobile en de Duitser Warias. Door zijn overwinning wordt hij de eerste leider in het UCI-wereldbekercircuit 2018. 

“Ik heb veel moeten geven, hard moeten werken, op twee ronden van het einde had ik zelfs krampen… Anobile lanceerde de sprint op 500 meter van de aankomst. Ik bleef tot 180 meter in zijn wiel en ging er dan over”, zegt een dolgelukkige Bosmans. “Ik ben super tevreden met deze overwinning. Het is een speciale wedstrijd. Je krijgt niet op elke wedstrijd de kans om voor je familie en vrienden mee te doen voor winst. Hier kan ik ervan genieten samen met de supporters.”Diederick Schelfhout startte ook in de C3-wedstrijd, maar moest opgeven met knieproblemen.

Op hetzelfde moment werden ook de wedstrijden in de andere C-klassen gereden. Koen Heuvinck kon sprinten voor de medailles. Hij werd knap zesde in de C1-klasse. Koen reed al vaker voor de medailles in de C1-klasse. Dat doet het beste hopen voor de volgende wedstrijden. Dries Vanhaverbeke werd twaalfde in dezelfde categorie.
Negen renners reden weg in de C2-klasse, daarbij geen Belgen. Ewoud Vromant kwam als eerste Belg binnen op een vijftiende plaats. Guy Van der Meiren werd 22e, Bjorn Frederikssen 25e. Patrick Muylaert kwam als achtste over de meet in de C4-wegwedstrijd, op twaalf seconden van de winnaar. Kristof Michielse werd 16e. Bij de C5-renners bolde de Nederlander Martin Van de Pol als eerste over de meet. Daarachter hing alles op een zakdoek en Niels Verschaeren kwam als 13e over de streep.

De wereldbeker werd voor de Belgen afgesloten met de tandemwegrit voor Griet Hoet (stoker) en Anneleen Monsieur (pilote). Zij bolden als vierde over de streep, na de Ierse, Britse en Poolse tandems. In de tijdrit moesten ze dezelfde duo’s voor zich dulden.
De handbikers moesten verstek laten gaan voor de team relay, traditioneel het laatste event. Jonas Van de Steene is nog onvoldoende hersteld van ziekte.

De Belgen pakten twee medailles op de World Cup in Oostende: goud voor Kris Bosmans, zilver (het scheelde millimeters voor goud) voor Jean-François Deberg op zaterdag in de H3-wegrit.

De volgende wereldbekerwedstrijd vindt plaats in het Nederlandse Emmen van 6 tot 8 juli. In de aanloop daarvan zien we veel van de renners ongetwijfeld op de wedstrijden in het Open Vlaams kampioenschap G-wielrennen of Belgisch kampioenschap.


< Terug