Nieuws

Rolstoeltennisser Jef Vandorpe gaat naar topsportschool

Hoe verteerde Jef Vandorpe zijn eerste week aan de topsportschool in Wilrijk? De 16-jarige sporter uit Niel is de eerste rolstoelsporter die naar een topsportschool gaat, en dus wilden we dit weekend even polsen. “Ik kan er tot vijftien uur per week tennissen en de leerkrachten kunnen beter differentiëren. Ze gaan mee in de denkwereld van een sporter.”

Vandorpe is bezig aan een sterk jaar en steeg tientallen plaatsen op de wereldranglijst bij de heren. Momenteel staat hij 31e op die ranglijst en kreeg hij een beloftenstatuut bij Parantee-Psylos. Voor de zomervakantie kreeg Jef van Tennis Vlaanderen te horen dat hij zich kon inschrijven voor de topsportschool in Wilrijk. Intussen heeft hij zijn eerste week achter de rug. Hoe is die hem bevallen?
“Eigenlijk echt goed”, zegt Jef. “Het was natuurlijk een nieuwe school en ik kende nog bijna niemand. Alles is er ook nieuw: zowel het internaat als de topsportschool. Maar nee, het bevalt me wel. Er zijn goede faciliteiten voor tennis, maar ook voor andere sporten zoals bijvoorbeeld judo en zaalsporten. Ik vind het vooral tof dat iedereen op de school constant bezig is, overal valt wel iets te beleven. Ik kan er trouwens erg goed trainen tot wel vijftien uur per week. De leerkrachten weten ook hoe een sporter denkt, ze gaan daarin mee en dat is aangenamer dan in het gewoon onderwijs.”

De vele uren sport betekenen niet dat Jef minder leerstof moet verwerken. Hij koos voor de studierichting Topsport-Wetenschappen en zit nu in zijn vijfde jaar. “Meestal trainen we ’s morgens en in de late namiddag of avond. ’s Middags hebben we dus theoretische vakken en die zijn niet makkelijker dan op een andere school. We zien dezelfde leerstof en de doelstellingen in het leerplan lopen gelijk.”Jef is de enige sporter met een beperking op de school in Wilrijk. Hoe gaan de medeleerlingen om met zijn beperking? “De sporters en leerkrachten moeten aan het idee wennen, maar je merkt wel dat ze gewoon zijn om zich aan te passen. Ze zijn erg flexibel. Elke leerling krijgt op die school toch sowieso een geïndividualiseerde aanpak, dus dat helpt wel.”

Vandorpe begon bijna 7,5 jaar geleden met rolstoeltennis in de sportclub Forest Wheels (Parantee-Psylos) in Sint-Katelijne-Waver. Hij trainde er tot een jaar geleden en keert er naar eigen zeggen graag terug, zo nam hij onlangs ook deel aan het jaarlijkse roller-loper toernooi. Intussen is hij aangesloten bij TC Stade Leuven (Tennis Vlaanderen), maar trainen doet hij vooral in het topsportcentrum. “Ik word op training bijgestaan door Laurence Courtois en we trainen eigenlijk al acht maanden samen. Soms krijg ik ook training van Marc Grandjean, de trainer van Joachim Gérard.”
Die laatste is zijn voorbeeld. Gérard won brons in het rolstoeltennis op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en komt Jef Vandorpe tegenwoordig steeds vaker tegen. “We proberen minstens een keer per maand samen te trainen. Daar leer ik veel uit.”

En waarvoor doet Jef het allemaal? “Voor Tokio”, antwoordt hij resoluut. “In 2020 wil ik graag deelnemen aan de Spelen en daar leg ik mij vol op toe.”
< Terug