Nieuws

Boccia - Demonstratie door paralympische kampioenen

Van 2 tot 4 november heeft in de topsporthal, aan de Zuiderlaan in Gent, het Europees kampioenschap petanque plaats. Maar ook boccia komt aan bod. Boccia is een in ons land erg succesrijke paralympische sport. Zo won het bocciapair, met Kirsten De Laender, Pieter Cilissen en Pieter Verlinden brons op de Paralympische Spelen in Londen.

Boccia lijkt sterk op petanque, maar het is een specifieke sport voor rolstoelgebruikers. Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe en zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, ’jack’ genaamd, te gooien of te rollen. Dit gebeurt op een harde ondergrond, waarbij de bal met de hand of de voet in het spel wordt gebracht. Het speelveld is 12,5 meter op 6 meter.

In deze sport voor rolstoelatleten met een hersenverlamming of een neurologische aandoening zijn de belangrijkste aspecten concentratievermogen en spiercontrole. Voor atleten die zelf de bal niet kunnen werpen, bestaat een afzonderlijke categorie. Hierbij mag de atleet gebruik maken van een hulpstuk en een assistent. De assistent staat met de rug naar het speelveld en mag enkel de instructies van de atleet uitvoeren. Hierdoor wordt deze sport bereikbaar voor personen met een ernstige handicap. Ook personen met een verstandelijke handicap spelen boccia, maar dan wel recreatief.

Op het Europees kampioenschap petanque wordt zondag 4 november, van 12u30 tot 14 u, een demonstratie boccia gegeven. Zo zullen de paralympische kampioenen Kirsten De Laender en Pieter Cilissen het tegen elkaar opnemen in een individuele wedstrijd.

De eventspot van het EK petanque kan je bekijken via deze link.< Terug