Wij hebben een nieuwe website op www.parantee-psylos.be
 

Activiteiten

Over activiteiten

De activiteitenkalender biedt een totaaloverzicht van alle activiteiten die door Parantee-Psylos worden ondersteund en/of gepromoot. Parantee-Psylos en zijn clubs organiseren namelijk tal van recreatieve, competitieve of promotionele activiteiten en opleidingen. Je vindt deze terug via de zoekmodule of onder de desbetreffende sporttak bij 'activiteiten'.

Hoe vind ik snel een activiteit?

Via ‘Zoek activiteiten’ kan je met behulp van de criteria ‘sport’, ‘doelgroep’, ‘datum’, ‘locatie’ en ‘provincie’ zoeken naar activiteiten. Selecteer de zoekcriteria van de voor jouw gezochte activiteit en klik op ‘zoeken’. Het zoekresultaat zal de door jouw gewenste activiteit weergeven.

Hoe vind ik een resultaat?


De zoekmachine ‘Zoek resultaten’ werkt op exact dezelfde manier als die van de activiteiten. Geef je gewenste zoekcriteria in en het door jouw gezochte resultaat zal verschijnen.

De 'G-sportterminologie'

In onze activiteitenkalender streven we naar het gebruik van een uniforme terminologie. We vertrekken daarbij vanuit de term ‘G-sport’, die in Vlaanderen gebruikt wordt als de overkoepelende benaming voor ‘sport voor personen met een handicap’. De afkorting ‘G’ duidt op de aanwezigheid van alle doelgroepen, namelijk personen met een auditieve, fysieke, psychische, verstandelijke en visuele doelgroep. Wanneer op onze website de afkorting ‘G’ gebruikt wordt, dan verwijst die dus naar alle doelgroepen.

Uiteraard staan niet alle activiteiten open voor alle doelgroepen. Sporters met een handicap kiezen namelijk meestal voor een sporttak die aangepast is aan hun beperking. Om de specifieke doelgroep te duiden, maken we gebruik van volgende afkortingen:

• Sporters met een auditieve handicap ‘AU’
• Sporters met autisme 'ASS'
• Sporters met een fysieke handicap ‘FYS’
• Sporters met een psychische handicap ‘PSY’
• Sporters met een verstandelijke handicap ‘VE’
• Sporters met een visuele handicap ‘VI’

Wat zijn competitie en recreatie?
De activiteiten met wederkerige wedstrijden en/of wedstrijden waarvan winst of met elkaar meten het belangrijkste doel is en waar een klassement of uitslag wordt opgemaakt, worden als competitie gezien. Bij competitie is er ook sprake van een classificatiesysteem.

De activiteiten die eerder eenmalig en/of vrijblijvend zijn, waarbij een uitslag of klassement van ondergeschikt belang is, en die worden beoefend met als hoofddoel de fysieke activiteit zelf worden als recreatie gezien.

Naast de competitieve en recreatieve activiteiten komen ook beurzen en opleidingen op onze activiteitenkalender. Hiervoor maken we geen gebruik van onderstaande tabel, maar kiezen we voor de exacte benaming van de opleiding of beurs. (Bv ‘REVA G-sport’ of ‘Opleiding – Begeleiden van tennissers met een handicap’).