Jeugdsport

Jeugdsportfeest

Jaarlijks organiseert Parantee een jeugdsportfeest voor kinderen en jongeren met een beperking. Beleef hier de laatste editie opnieuw!

Op 23 oktober vond in Zwijnaarde het jeugdsportfeest plaats. Hiervoor sloegen Parantee en Gent Sport de handen in elkaar om kinderen en jongeren met een beperking een heel fijne dag te laten beleven.
Al van ’s morgens vroeg kwamen kinderen met een fysieke of verstandelijke beperking van heinde en verre naar het jeugdsportfeest. Een goeie 40 kinderen verzamelden voor de start van de dag in de beginhal van de sporthal voor een goede portie ochtendgymnastiek. Vanaf dan werd er gesport in drie verschillende groepen.
Voor de kinderen met een fysieke beperking werd gestart met badminton of dans. Zowel de rollers als de stappers maakten de keuze tussen deze sporten en konden zich hierin uitleven, met of zonder rolstoel. Voor sommigen waren dit nieuwe sporten, andere hadden hier al eerder mee kennis gemaakt. Iedereen was het er wel over eens: het is super leuk om deze sporten te beoefenen. De rollers gingen na het badminton padel gaan uitproberen. Hoewel de meeste niet echt wisten wat deze relatief nieuwe sport inhield, viel het al snel op dat de trainers de groep meteen meekregen; met hoepels, kegels, ballen, touwen en ander materiaal werden de kinderen uitgedaagd tot leuke spelvormen. Ondertussen waren ook de stappers aan hun tweede sport bezig en dat met een fijne portie gymnastiek. Van trampoline tot dikke matten, ook hier werd niet stilgezeten. Voor de kinderen met een verstandelijke beperking werd de dag begonnen met gymnastiek, gevolgd door basketbal. Samen met de begeleiders leerden zij de bewegingen op een speelse manier aan.

Tijdens de lunchpauze zagen we tot verbazing van sommige deelnemers heel wat topsporters aankomen. Zij werden uitgenodigd om deel te nemen aan het middaggedeelte. Tijdens deze JUST-DO-IT konden de kinderen zelf op stap met een kaart vol activiteiten. Klimmen, plaatsnemen in een wheeler, circuskunsten uitproberen of een fotoshoot houden; keuze uit verschillende activiteiten. Bij een van deze opdrachten konden ze zelfs een topsporter uitdagen. Zo zagen we Florian Van Acker plots basketten in een rolstoel, uitgedaagd door de kinderen van Junior Bears On Wheels, of werd Peter Genyn uitgedaagd voor een partijtje bowling. Net voor het einde van de middagpauze was het tijd voor een heuse persconferentie. De bijna 15 aanwezige topsporters namen plaats aan een lange tafel en werden bevraagd door de jonge kinderen. “Hoe voelt het om beroemd te zijn?” en “Hoeveel keer moeten jullie trainen?” klonk het in de micro. Heel fijn voor de kinderen om ook echt kennis te maken met deze Paralympiërs.

Na afscheid genomen te hebben van de topsporters, zetten de kinderen hun sportprogramma verder. De rollers kregen nu training rolstoelbasketbal terwijl de stappers deelnamen aan de echte Talent Games. De kinderen met een verstandelijke beperking konden op de judomatten hun judo skills laten zien.

Terwijl de kinderen aan het sporten waren, konden ook de trainers deelnemen aan een clinic. Multi SkillZ kwam met vernieuwende ideeën, bewegingsvormen en plezierige oefenstof om onze trainers aan het werk te zetten. Via interactieve beweegsessies konden zij leren hoe ze kinderen of G-sporters nog beter aan het bewegen konden krijgen tijdens hun trainingen.

De talrijke mama’s, papa’s, oma’s, begeleiders die mee de verplaatsing gemaakt hadden, konden alleen maar beamen wat de kinderen al eerder aangaven: wat een fijne zondag was dat! Aan alle lachende gezichten en actieve kinderen te zien was het een geslaagde editie. Daarvoor danken we natuurlijk in de eerste plaats onze vrijwilligers en lesgevers om de dag tot een goed einde te brengen. Hopelijk tot volgend jaar!
Eerdere jeugdsportfeesten:


In 2013 vond de eerste editie plaats van het Jeugdsportfeest van Parantee. Alle clubs die inzetten op jeugdwerking werden hierop uitgenodigd. Het jeugdsportfeest was een dag vol sport, plezier, fairplay en zo veel meer.

Op 25 oktober 2015 werd het jeugdsportfeest georganiseerd in het Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos te Brasschaat, in samenwerking met Paranteeclubs Wapper en Forest Wheels en de provincie Antwerpen (www.provant.be). Op het jeugdsportfeest konden kinderen en jongeren met een fysieke, verstandelijke en visuele beperking deenemen aan verschillende bekende en minder bekende sportactiviteiten. In een mix van sport, spel, plezier en randanimatie beleefden ze de dag van hun leven! Vooraf werd er veel promotie gemaakt om zo veel mogelijk jonge deelnemers op het jeugdsportfeest te krijgen. Zo werden enkele bekende sportfiguren ingeschakeld om jongeren te overtuigen om te komen via een videoboodschap. Zelf konden ze er niet bij zijn want op hetzelfde moment ging het WK in Doha door. Uiteindelijk bleek dat we zelfs twee toekomstige wereldkampioenen konden strikken, want zowel Peter Genyn als Marieke Vervoort haalden meerdere gouden medailles op het WK! Hieronder kan je nog eens de boodschap die ze inspraken herbekijken:

De dag startte voor de medewerkers al in de vroege uurtjes. Terwijl de kinderen thuis aan het ontwaken waren, zorgde de organisatie dat al het materiaal op de juiste plaats stond voor de sportieve dag.Na aankomst van de deelnemers, kon het jeugdsportfeest van start gaan! We begonnen met een speech, gevolgd door een leuke opwarming op muziek, waardoor iedereen zich kon klaarstomen voor het drukke programma.

In de voormiddag konden de jongeren al twee sporttakken uitproberen: de kinderen met een verstandelijke beperking startten met korfbal, waar de toon meteen al goed gezet werd. Dit werd gevolgd door een partijtje judo in de omnisportzaal. Wie blind of slechtziend was, kon uitproberen hoe voetbal gespeeld wordt met een visuele beperking. De sessie showdown die daarna volgde, was voor de kinderen een volledig nieuwe sport en ook de ouders werden actief ingeschakeld. De stappers met een fysieke beperking gingen eerst op de judomatten gaan oefenen, om nadien het boogschieten te gaan uittesten. Voor de rollers stond er een sessie rolstoelbasketbal op het programma, gevolgd door rolstoelbadminton. Volop sporten dus tijdens de voormiddag! Niet alleen sporters met een beperking namen deel, maar ook heel wat broertjes en zusjes leerden de G-sporten kennen. “Super leuk”, “tof”, “cool”, waren enkele van de reacties, maar dit was natuurlijk nog maar het begin!

Nadat de kinderen hun lunchpakket genuttigd hadden, stond er nog een extraatje op het programma: de Explore-it. Ze konden verschillende standjes ontdekken waar er vanalles te beleven viel, en ieder standje was een stempel waard op hun kaartje! Zo konden de kinderen filmpjes bekijken, een quizje doen, meedoen aan de Talent Games, een tennisinitiatie volgen en als klap op de vuurpijl: op de foto gaan met enkele topsporters in de paralympic corner, met ook het Christusbeeld uit Rio en een wheeler waar ze in konden zitten! Topsporters Florian Van Acker, Julie Lamberechts, Michelle Franssen, Tim Celen en Bruno Vanhove waren namelijk voor deze gelegenheid afgezakt naar Brasschaat om een meet and greet te doen met de jonge sporters. Het gebeurt natuurlijk niet elke dag dat je zomaar 5 Paralympiërs kan begroeten en daarom schoven de jonge sporters met plezier aan om naast de atleten op de foto te staan.
Na de middagpauze kwamen nog meer sporten aan bod. De lesgevers van boogschieten, badminton, torbal, boccia, rolstoelbehendigheid en hockey gaven het beste van zichzelf om opnieuw een gamma aan sport en oefenstof aan te brengen bij de kinderen.Naast het sportieve programma op het jeugdsportfeest voor de kinderen, werden ook de jeugdtrainers en begeleiders verwend. Met Els Snauwaert en Jo Verschueren kwamen twee toppers in hun vak een bijscholing geven over respectievelijk motivatie bij jeugdsporters en blessurepreventie bij G-sporters. Heel wat praktische tips en ideeën werden overgebracht op de geïnteresseerde trainers.Na 16u was het natuurlijk tijd om af te sluiten en allen samen nog eens terug te blikken op de dag. Wanneer de kinderen en jongeren elk hun goodiebag verdiend hadden en het tijd was om naar huis te gaan, had Jorrit van JBOW nog 1 vraag: “kunnen we er geen weekend van maken?” Voor herhaling vatbaar dus, en ook wij hopen om alle kinderen en jongeren terug te zien op een volgende editie van het jeugdsportfeest!

Langs deze weg willen we iedereen nog eens bedanken die er bij was en er een waar feest van maakte! Dankzij meer dan 20 vrijwilligers en trainers konden de kinderen een super leuke dag beleven. Een unieke samenwerking tussen Paranteeclubs Wapper en Forest Wheels en de provincie Antwerpen maakte van deze dag een topdag. Onze fotografen legden alvast de lachende gezichten vast, dus onze foto’s kan je binnenkort online terugvinden. Wij kijken alvast uit naar een volgende editie, hopelijk tot dan!Meer info over onze partner provincie Antwerpen of het sportcentrum peerdsbos? Neem hieronder een kijkje.

www.gsportfonds.be
www.provant.be


Ook in 2016 zal Parantee opnieuw een jeugdsportfeest organiseren! Blijf onze website en Facebookpagina volgen om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!