Nieuws

Analyse: “Schitterend WK met twee titels en onverwachte medaille”

Het WK Para-Cycling in Maniago (Italië) zit er op en we kunnen terugblikken op een succesverhaal. “Met twee titels en bronzen medaille als surplus, kunnen we spreken van een schitterend kampioenschap”, zegt ligatrainer Remko Meeusen.

Op het Wereldkampioenschap Para-Cycling hebben de Vlaamse toprenners uitmuntend gepresteerd. Kris Bosmans (club: Feniks) werd zondag wereldkampioen in de C3-wegrit en enkele minuten later kwam Louis Clincke (club: CT The Bananas !?) in zijn klasse als derde over de streep na een prachtige sprint. Goud en brons op vijf minuten tijd, het feest in het Belgisch team was compleet (bekijk hier een filmpje). Daags voordien won Jean-François Deberg (Ligue Handisport Francophone) ook al de wereldtitel na een prachtige koers.


Foto: Medaillewinnars Louis Clincke (links, brons) en Kris Bosmans (rechts, goud)
 
“We kunnen algemeen besluiten dat het een schitterend WK was”, zegt Remko Meeusen, ligatrainer bij Parantee-Psylos. “Kris werkte enorm hard toe naar Rio en pakte daar zilver. Vorig jaar deed hij hetzelfde, maar kwam hij ten val in Zuid-Afrika. Dit jaar is het wel prijs. We zijn enorm tevreden over zijn prestatie. Hetzelfde geldt voor Jean-François die nog meer pech kende de afgelopen seizoenen. Hij verdiende de wereldtitel. Dat Louis daar dan onverwacht brons pakte, was een erg mooie surplus. Het was ook mooi om te zien hoe Diederick Schelfhout en Patrick Muylaert hun landgenoten hielpen in de finale. Dat maakte ons als team veel sterker.”


Foto: Diederick Schelfhout, Patrick Muylaert en Guy Van der Meiren (vlnr).

Niet enkel de medaillewinnaars toonden zich. Veel andere renners zetten een grote stap vooruit, volgens de coach. “Ewoud Vromant was uitstekend. Hij heeft gegokt in de wegrit en verloren, maar hij moest iets ondernemen. Zijn tijdrit was indrukwekkend en hij heeft nog groeimarge. Hetzelfde geldt voor de tijdrit van de tandem trouwens”, zegt Remko. “Tim Celen kende veel ups en downs in zijn voorbereiding en had veel last van de knie. Hij beet door en ging op karakter mee naar het WK. Hij heeft geprobeerd, maar de knie speelde hem te veel parten. We zijn ervan overtuigd dat het goedkomt na zijn operatie.”

Van 15 tot 19 augustus trekken de renners naar Canada voor de World Cup in Baie-Comeau. Vier renners komen nog in aanmerking voor winst in het UCI-wereldbekerklassement. Meeusen is hoopvol: “Onze focus ligt nu al op het winnen van die truien.”

 
Foto: Coach Remko Meeusen blikt tevreden terug op het wereldkampioenschap.

< Terug