Nieuws

Toprenners vlammen naar medailles op wereldbeker Emmen

De World Cup Para-Cycling in het Nederlandse Emmen was een kolfje naar de hand van de Vlaamse toprenners. Ze namen maar liefst vijf medailles mee naar huis. Nu staat het vizier op het wereldkampioenschap in Maniago (Italië).

De wereldbekerwedstrijd in Emmen werd over drie dagen verreden. Op vrijdag moesten alle renners aan de bak in de individuele tijdrit. De tandemdames Griet Hoet (visuele handicap) en haar pilote Anneleen Monsieur waren daarin duidelijk sterker dan de tegenstanders en reden soeverein naar hun eerste gouden medaille op een World Cup. Ze waren dertig seconden sneller op de 24 kilometer dan de Ieren en pakten meer dan een minuut op de Zweden.


(Foto: Tweemaal goud voor Griet Hoet (rechts) en Anneleen Monsieur.)

Ook Ewoud Vromant (bovenbeenamputatie, rechts) begon uitstekend aan zijn wereldbeker in het Nederlandse Emmen, met zilver! Enkel de Colombiaan Alejandro Perea Arango moest hij met tien seconden voor hem dulden in de klasse C2. Voor Ewoud is het de eerste medaille op een wereldbekerwedstrijd. In dezelfde klasse werd Guy Van der Meiren 19e.

In de C3-klasse eindigden Kris Bosmans en Diederick Schelfhout op de respectievelijke 8e en 9e plaats. Niels Trekels werd 17e. Patrick Muylaert (8e) en Louis Clincke (9e) reden dan weer top tien in de C4-tijdrit. 

Handbiker Nico Felies werd vrijdag 25e in de 16 kilometer lange MH3-tijdrit en kwam als enige Vlaamse G-wielrenner ook in actie op zaterdag. De Feniks-sporter werd daarin 23e. Winnaar van die wedstrijd was Jean-François Deberg (Ligue Handisport Francophone). Deberg won goud in de wegrit en pakte op vrijdag al zilver op de tijdrit.

De slotdag werd geopend met de tandemrace. Griet Hoet en Anneleen Monsieur voelden zich onderweg de sterkste en voerden het tactisch plan perfect uit. Ze vielen aan op een technisch stuk op 500 meter voor de finish en kwamen aan met drie tandemlengtes voorsprong op de Zweden. Weer goud voor de Belgen! Het is de eerste keer dat ze een medaille winnen op een wegrit. Het geeft een boost voor het WK In Maniago volgende maand, hoewel de sterke Britten en Polen niet naar Emmen afzakten.

In de namiddag kwamen de C-renners in actie. Kris Bosmans sprintte naar zilver tegen de Italiaan Fabio Anobile (C3). Zij reden weg van de rest. Obydennov kwam als derde over de streep. Diederick Schelfhout en Niels Trekels werden 11e en 16e. In de C2-wedstrijd reed Ewoud Vromant attent mee en met een uitgedunde groep ging hij naar de sprint. Ewoud werd derde en pakte meteen zijn tweede wereldbekermedaille. Hij was Diederick Schelfhout dankbaar voor het knappe teamwork. Guy Van der Meiren en Bjorn Frederikssen werden 18e en 22e. Koen Heuvinck (C1) werd 11e in de wegrit. Louis Clincke reed naar een knappe vijfde plaats in de C4-wegrit, waarin Patrick Muylaert materiaalpech kende. Niels Verschaeren werd 12e bij de C5-renners.

 
(Foto: Kris Bosmans reed naar zilver in de wegrit)

België ging met zeven medailles, waaronder vijf voor de Vlaamse renners aangesloten bij Parantee-Psylos of Cycling Vlaanderen, naar huis en eindigde daarmee op de zesde plaats op de medaillespiegel.

De generale repetitie voor het wereldkampioenschap, dat van 2 tot 5 augustus in het Italiaanse Maniago plaatsvindt, verliep voortvarend.

#RoadToManiago


(Foto: Ewoud Vromant kreeg brons rond de nek na de wegrit.)< Terug