Nieuws

Sterk staaltje integratie: BK atletiek verwacht 120 atleten met handicap

Van 7 tot 8 juli organiseert de Koninklijke Belgische Atletiekbond het Belgisch kampioenschap atletiek in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Voor het vierde jaar op rij worden de categorieën voor atleten met een handicap geïntegreerd in het evenement. Het belooft dit jaar dan ook opnieuw een hoogdag te worden voor alle G-atleten! En die zijn met veel: de organisatie verwacht maar liefst 120 deelnemers.


(Foto: Parantee-Psylos/Luc Dequick)

Op zaterdag staan vooral de nummers van de atleten met een verstandelijke beperking op het programma, samen met de schiftingreeksen van de valide atleten en enkele disciplines voor atleten met een fysieke handicap. Op zondag komen hoofdzakelijk de atleten met een fysieke handicap aan bod, met onder andere de wheelerreeksen. Die staan samen op het programma met de finales van de valide atleten. De G-atleten kunnen tijdens het seizoen toewerken naar het Belgisch kampioenschap. Zij kunnen aan twee disciplines deelnemen tijdens het BK, als ze zich daarvoor gedurende het afgelopen jaar selecteerden door een prestatie te leveren op één van de vele atletiekmeetings waar ze ten allen tijde kunnen deelnemen.

De Vlaamse Atletiekliga werkt al jaren aan een integratiebeleid, in samenwerking met G-sportfederatie Parantee-Psylos, en kijkt enorm uit naar het kampioenschap. “We ondervinden dat zo’n geïntegreerd BK wel erg belangrijk is. Enerzijds motiveert het de mensen met een handicap om aan zo’n groot evenement mee te doen, daarnaast zien we dat er elk jaar heel wat sporters zich nog snel laten registreren en classificeren in de aanloop naar het BK. Dat toont aan dat er in de clubs nog een potentieel van mensen met een handicap aanwezig is en dat we dus nog een vooruitgang kunnen boeken in aantal geregistreerde G-sporters”, zegt Paula Vanhoovels, verantwoordelijke voor de G-atletiek. Niet enkel de mensen met een beperking vinden de integratie een meerwaarde, maar ook de valide atleten. Paula: “We krijgen elk jaar veel toffe reacties van atleten en supporters. Niet alleen van sympathisanten maar ook van echte topatleten zoals de broers Borlée. Anderzijds toont een Peter Genyn elk jaar ook zijn appreciatie over de integratie want op zo’n moment krijgt hij als G-atleet de aandacht van een groot publiek."

Voor het vlotte verloop van de organisatie kan Paula Vanhoovels rekenen op een team van 12 mensen die op beide dagen specifiek instaan voor de ontvangst en de begeleiding van de atleten met een handicap. Daarnaast ontvangen de juryleden een overzicht van specifieke aandachtspunten bij het jureren van de G-disciplines.

Voor meer info: www.atletiek.be/competitie/g-sporters< Terug