Nieuws

Genyn en Haenen zetten kers op de taart op slotdag Grand Prix

Op de Para Athletics Grand Prix in Notwill (Zwitserland) hebben Peter Genyn (klasse T51, rolstoelsprint) en Gitte Haenen (T63, protheseloopster) een nieuw wereldrecord geplaatst op de 400 meter, een niet-paralympische discipline. De andere atleten in de delegatie verbeterden zich met strakke persoonlijke en Belgische records.

De Kalmthoutse rolstoelsprinter Peter Genyn reed op de 400 meter naar een wereldrecord: 1.17.21, in zeer warme omstandigheden. Genyn gaf de voorbije twee dagen al blijk van zijn topvorm. Vrijdag knalde hij naar zijn tweede beste tijd ooit op de 200 meter en gisteren reed hij een wereldrecord op de 100 meter. Peter is ook de regerende Paralympische en wereldkampioen op de 400 meter. De discipline staat niet langer op het paralympisch programma, want die maakt plaats voor de 200 meter.

Kort na hem kwam Gitte Haenen aan de start van haar 400 meter. In de T63-klasse liep de protheseloopster naar 1:24.12, een nieuw wereldrecord! Ze stelde haar vorig record scherper met meer dan vier seconden (1:28.76). Ook in Gittes klasse is dit geen paralympisch nummer.

De wereldrecords zijn de kers op de taart na een dag vol knappe prestaties van de Belgische atleten. Matthias Boonen (T13, visuele handicap) kwam als eerste in actie op de Zwitserse piste. Hij liep op de 5000m naar 17:22.32 en behaalde daarmee de limiet voor het Europees kampioenschap in Berlijn. Ruben Persoons (T37) sprong 4m98 ver, goed voor een dik persoonlijk record. De vijf meter is in zicht! David Delespesse (T62) deed maar liefst vier seconden van zijn eigen persoonlijke bessttijd op de 400 meter sprint. Hij kwam aan in 1:12.88. Ook in de zandbak deed hij het nooit eerder zo goed: 4m83, een Belgisch record. Joyce Lefevre (T34) reed een Belgisch record in haar wheeler: 1:11.11 op de 400 meter. De rolstoelsprintster uit Deurne heeft een erg goede Grand Prix achter de rug. De jonge atlete Anke Sneyers verbeterde zichzelf ook op de 400 meter sprint in de T20-klasse, voor atleten met een verstandelijke handicap. Ze kwam binnen in 1:12.53. Zij kwam naar Zwitserland voor betere tijden, en zo geschiedde ook.

De Grand Prix zit erop. Met drie wereldrecords en volle koffer PR’s en BR’s mag de delegatie terugblikken op een erg geslaagde campagne! Iedereen was op de afspraak op de belangrijkste voorbereidingswedstrijd voor het Europees kampioenschap in Berlijn. Dat EK vindt van 20 tot 26 augustus plaats in Berlijn (Duitsland).

Over een aantal dagen starten de atleten aan de Swiss Nationals.

Resultaten track: klik hier.
Resultaten field: klik hier.< Terug