Nieuws

Coach Meeusen: “Renners haalden maximale uit hun trainingsarbeid, dat resulteerde in prachtige resultaten”

Wie wielrennen op de voet volgt, zag ze afgelopen weekend wellicht wel passeren: de exploten van de toprenners met een handicap op het WK baanwielrennen in Rio de Janeiro. Zes medailles, drie keer zilver en drie keer brons, brachten ze mee uit Brazilië. Anderhalf jaar geleden pakte ons land er geen op de Paralympische Spelen. Vanwaar die progressie en wat staat ons nog te wachten? We vragen het aan Remko Meeusen, ligatrainer wielrennen bij Parantee-Psylos.

“Ik ben super tevreden en fier op de renners. Ze hebben er enorm hard voor gewerkt.” Ligatrainer Remko Meeusen is nog maar net terug in het land als we hem bellen. Hij maakt tussen de inspanningstesten door (het wegseizoen nadert namelijk) even tijd voor een round-up. “Conditioneel waren alle renners top. Het hele team was goed voorbereid, ook op de omgevingsfactoren zoals de hoge temperaturen en de luchtvochtigheid. Zo gingen we enkele keren trainen in de klimaatkamer van de KU Leuven”, zegt Meeusen. “Maar wat ze in Rio presteerden, was echt zot.”


Foto: Trainer Remko Meeusen en Ewoud Vromant bij de start van de achtervolging. 

Op de Paralympische Spelen behaalden de renners geen medailles op de piste. Anderhalf jaar later boekten ze duidelijk progressie in de breedte. Ze behaalden zes medailles. Diederick Schelfhout (C3) won zilver op de kilometer en de 3 kilometer achtervolging, Kris Bosmans (C3) pakte brons op de kilometer en de tandem met Griet Hoet (B) en Anneleen Monsieur (pilote) won brons in de sprint en de kilometer, en zilver op de achtervolging. De tandemdames zijn leider op de individuele UCI-ranglijst in hun klasse, Diederick staat tweede in de C3-klasse.

“Het toont aan dat iedereen echt sterker is geworden. Bovendien staat het materiaal ook beter op punt, ook al kunnen we daar ten opzichte van de andere landen nog progressie boeken. Die hebben specifieke materiaalsponsors, daar dromen wij van en mogen we ons op dit moment niet mee vergelijken. We blijven ons focussen op onze sterkte en dat is dat iedereen in het team er alles voor doet. In de eerste plaats hebben we het dan over de renners, want die maken de juiste keuzes, ook op bijvoorbeeld professioneel gebied. Ze leven voor hun sport en halen het maximale uit hun trainingsarbeid. Dat zorgt voor de prachtige resultaten. Maar daarnaast is ook de omkadering van de renners beter. Iedereen gaat tot het gaatje om de renners in ideale omstandigheden op de piste te brengen en die topprestaties mogelijk te maken op de cruciale momenten.”

Medailles springen in het oog, maar Remko zag veel meer dan dat. Twee renners Ewoud Vromant (C2, rechterbovenbeenamputatie) en Niels Verschaeren (agenesie linkerhand) maakten hun debuut op het wereldkampioenschap en deden het volgens hem voortreffelijk. “Die hebben indrukwekkende prestaties neergezet en zagen er veelbelovend uit voor de toekomst”, zegt hij. “Er zit bij beiden zeker nog veel progressiemarge op. Niels reed een fenomenale kilometer, Ewoud zijn persoonlijk record op de 3 kilometer achtervolging was impressionant. Als coach kan je alleen maar tevreden zijn als je ziet dat renners boven zichzelf uitstijgen op een WK. En daar hebben ze zelf keihard voor gewerkt.”

Veel verpozing zit er voor de renners niet in, want de lente is begonnen en dat betekent dat het wegseizoen er zit aan te komen. Van 3 tot 6 mei is de World Cup Para-Cycling in Oostende de eerste belangrijke internationale wedstrijd op hun programma. Daar willen ze opnieuw presteren. En Remko ziet ook mogelijkheden op het WK in Maniago: “Iedereen had een goede winter, dus als alles vlot blijft verlopen, dan moeten we durven hopen op WK-medailles op de weg. We willen ook als land zoveel mogelijk punten verzamelen op de internationale wedstrijden, met oog op zoveel mogelijk plaatsen voor de Paralympische Spelen in Tokio.


Foto: Mecanicien Jan Geets stelt de tandem af tot in de perfectie. < Terug