Nieuws

Tandem Hoet-Monsieur sluit af in stijl met zesde Belgische WK-medaille

“Mijn benen deden megaveel pijn. Maar het idee van een nieuwe medaille heeft het goedgemaakt.” Griet Hoet (visuele handicap) en Anneleen Monsieur (pilote) wonnen brons op de 200 meter sprint, het laatste nummer van het wereldkampioenschap Para-Cycling Track. De renners sluiten het WK af met zes medailles, alstublieft. Hieronder lees je het verslag van de slotdag. 


(Derde discipline, derde medaille voor Hoet en Monsieur. Deze keer brons in de sprint.)

De laatste competitiedag stond voor Griet Hoet en Anneleen Monsieur in het teken van de 200m sprint voor vrouwen met een visuele handicap. In de kwalificaties plaatsten ze de derde tijd en de twee Belgen troffen zo Rusland in de kwartfinales, voor een rechtstreeks duel. De Russinnen brachten de Belgische dames ten val en werden gediskwalificeerd. Griet en Anneleen hielden er gelukkig enkel schaafwonden aan over. In de halve finale moesten ze het onderspit delven voor het Australische duo en zo kwamen ze uit tegen de Ierse tandem Dunlevy-McCristal in de kleine finale om het brons. Onze damestandem duldde daarin geen tegenstand. Ze wonnen makkelijk de twee eerste heats en verzekerden zich zo van een nieuwe bronzen medaille. Het is de derde medaille voor het duo op dit WK, ze stonden in elke discipline waaraan ze deelnamen op het podium.

“We sluiten een bewogen dag af met een bronzen medaille, dat maakt mij blij”, zegt Griet Hoet na de 200m sprint. Hoet heeft retinitis pigmentosa, een degeneratieve oogziekte. Ze rijdt samen met haar vaste pilote Anneleen Monsieur. En die ging helemaal tot het uiterste. “Mijn benen deden megaveel pijn, maar het idee van een nieuwe medaille heeft het goedgemaakt”, zegt Anneleen.

Eerder op de dag reden Kris Bosmans (hémiplegie), Diederick Schelfhout (spier -en zenuwfunctieverlies) en Niels Verschaeren (agenesie van de linkerhand) de team sprint, een paralympisch nummer. Ze waren gebrand op een puike prestatie. De Belgen reden naar de vijfde tijd en misten maar nipt de kleine finale.


(Verschaeren trekt de team sprint op gang, daarna legt Bosmans zijn ronde af, gevolgd door Schelfhout) 

Kris Bosmans en Diederick Schelfhout namen zondag ook deel aan de scratch C1-3 (15km). Onze twee renners kwamen ten val tijdens de race. Bosmans zat in een uitstekende positie met oog op de medailles, maar viel in de laatste zes ronden. Hij mocht daardoor niet opnieuw de baan op. Schelfhout werd eerder in de race ten val gebracht en mocht wel terug de fiets op. Hij reed nog naar een elfde plaats in het algemeen klassement en sprokkelde als vierde in de C3-klasse nog punten voor ons land.


(Diederick Schelfhout werd ten val gebracht, maar reed nog naar een belangrijke ereplaats in d de)

Het WK Para-cycling Track ging door in de Olympic Velodrome waar anderhalf jaar geleden ook de competities op de Paralympische Spelen werden gereden. Tijdens de Spelen werden geen medailles gewonnen in het baanwielrennen, maar de Belgen namen de afgelopen vier dagen wel mooi wraak in Rio. Ze wonnen er maar liefst zes medailles: drie keer zilver, drie keer brons.


(De tandem Hoet-Monsieur wint brons in de sprint, ze dragen sporen van een val in de kwartfinales)< Terug