Nieuws

Vijf nieuwe scheidsrechters boccia op Vlaamse en Belgische kampioenschappen

De Vlaamse en Belgische kampioenschappen boccia kunnen rekenen op de hulp van vijf nieuwe scheidsrechters in spe. Dat is een bijzonder positieve evolutie voor de bocciasport in ons land. 

Elk jaar organiseert G-sportfederatie Parantee-Psylos een opleiding tot bocciascheidsrechter. Boccia is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe en zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, ’jack’ genaamd, te gooien of te rollen. Om de afstand te meten tussen de jack en de speelballen, moet de sport rekenen op de deskundige meting door een scheidsrechter. Met behulp van een caliper, een meter of zelfs een blad papier worden de minimale verschillen opgemeten. Niet enkel het meten is uiteraard zijn taak. Ook het bijhouden van de score, het controleren van de werppositie en de controle van het speelterrein zijn enkele van zijn verantwoordelijkheden. Daarbij komt ook kijken dat de scheidsrechter heel duidelijke instructies of aanwijzigingen moet geven aan de verschillende spelers of teams en aan diegene die het scorebord bedient. 

Op 20 januari hadden elf de deelnemers van de opleiding hun theoretisch examen, nadat ze voor Nieuwjaar al een theoretisch en praktisch opleidingsgedeelte doorliepen. Het is bekend dat het bocciaexamen niet simpel is, vooral omdat de sport heel wat specifieke regels kent. Het examen bestaat uit 30 vragen waarvan er minimaal 24 correct beantwoord moeten worden. Vijf van de elf deelnemers slaagden voor hun theoretisch examen. Dat is veel in vergelijking met de voorgaande jaren. 

De geslaagden zullen ingezet worden als scheidsrechter op de Vlaamse en Belgische kampioenschappen in 2018 en doorlopen zo hun praktische stage. Ze worden nog op een aantal criteria beoordeeld door de hoofdscheidsrechter. Als blijkt dat de referees de wedstrijden correct begeleiden en ze slagen voor hun stage, dan behalen ze hun diploma. 

De scheidsrechters die het niet haalden op het theoretisch examen krijgen de kans om in het komende seizoen als lijnrechter te fungeren. Dat geeft hen de kans om nog meer inzicht te krijgen in het spel en hun vaardigheden te ontwikkelen. Volgend jaar kunnen de scheidsrechters dan opnieuw deelnemen aan het examen.

Examinator en hoofdscheidsrechter Edwig Lamberechts is tevreden met een slaagpercentage van net geen 50%. Het is een succes om 5 nieuwe referees te mogen verwelkomen. Dit zijn de geslaagden:

- Baert Carine - Somival  
- Caroline Reussens - Leerlijn boccia 
- Devreeze Janne - Gidos 
- Marie Callens - Somival 
- Vandekerckhove Karine - Gidos 

Proficiat en veel succes! 

< Terug