Nieuws

Europese kampioenen Devos en Despineux blijven onverwacht ongeslagen

Op het Europees kampioenschap G-tafeltennis in Laskõ (Slovenië) werden Laurens Devos en Ben Despineux samen Europees kampioen in het team event (klasse 9). België versloeg Italië in de finale met 2-0. "We hadden dit niet verwacht en blijven ongeslagen in ons dubbelspel."

De Belgen moesten het in de finale opnemen tegen Italië met Samuel Di Chiara en Mohamed Kalem. In het team event moet er eerst een dubbel gespeeld worden, gevolgd door maximum twee wedstrijden enkelspel. Wie het eerst twee matchen wint, die is Europees kampioen. In het dubbelspel namen Devos (TTC Sokah) en Despineux (SNITT) de maat van de Italianen. Ze wonnen met 3-1. Net als gisteren tegen Zweden is dat een bijzonder knappe prestatie, want België combineerde een klasse 7-speler (Ben) en klasse 9-speler (Laurens) tegen iemand uit klasse 8 (Samuel) en klasse 9 (Mohamed). "Op papier zijn zij net als Zweden sterker dan ons, want ik heb een zwaardere beperking. Maar ik kan goed uit de voeten in het dubbelspel en met Laurens heb ik nog nooit het dubbelspel verloren", zegt Ben Despineux. "Tegen Zweden en Italië hebben we erg goed samengespeeld."'

Daarna moest Laurens Devos het opnemen tegen Mohamed Kalem. Beide spelen in de klasse 9, maar speelden nog nooit tegen elkaar. Kalem pakte op de Paralympische Spelen wel brons en was een geduchte tegenstander. Maar Laurens Devos is de Paralympische kampioen en op hem stond vandaag geen maat. Met een 3-0 overwinning bracht hij de teller op twee overwinningen voor België en stuurde hij de Italianen naar huis.

Laurens Devos was blij na de wedstrijd. "Het niveau lag een pak hoger dan twee jaar geleden en we hadden niet verwacht dat we de titel zouden pakken. Het ging vlotter dan verwacht, ook tegen Kalem", zegt hij. 

Ben Despineux en Laurens Devos volgen zichzelf op als Europees kampioen in het team event (klasse 9). Devos werd afgelopen zaterdag ook kampioen in het enkelspel. Nico Vergeylen, ligatrainer bij Parantee-Psylos, is bijzonder tevreden met dit resultaat: "Dit is een mooi en onverwachte gouden medaille. We hadden niet verwacht dat we elke dubbel zouden winnen en dat is altijd cruciaal", zegt hij fier. "Maar ze hebben het fantastisch gedaan. Vooral de wedstrijd tegen Zweden was geweldig. Dat we daar de dubbel wonnen, was echt straf. Ook vandaag klopte het allemaal tegen Italië."< Terug