Nieuws

Scheidsrechters rolstoelbasketbal werken samen met spelers en coaches

Het seizoen is nog maar net afgelopen, of de scheidsrechters rolstoelbasketbal focussen zich al op het volgende. Op zaterdag 3 juni namen elf enthousiaste scheidsrechters deel aan de bijscholing in Rotselaar. Zij werden door zes spelers en/of coaches bijgestaan. 

De scheidsrechterscommissie rolstoelbasketbal koos er bewust voor om clubs en scheidsrechters samen rond tafel te zetten. Zo kunnen scheidsrechters ook leren van spelers, trainers, bestuursleden... De sport is er namelijk in de eerste plaats voor de spelers, oordeelt de commissie. 

In de voormiddag gaf Luc De Knock, managers officials rolstoelbasketbal, een uiteenzetting over de praktische werking van de cel rolstoelbasketbal en de integratie van het rolstoelbasketbal binnen Basketbal Vlaanderen. De nieuwe samenstelling van de cel werd meegegeven en er werden afspraken gemaakt tussen de scheidsrechters waardoor ze zich samen constructief op een schitterend seizoen kunnen voorbereiden.

Daarna gaf Heidi Vandenwijngaerden van Leuven Bears on Wheels toelichting over jeugdrolstoelbasketbal in Vlaanderen. Zo gaf ze mee hoe de cluboverschrijdende trainingen verlopen en welke clubs werken rond rolstoelbasketbal voor jeugd. De cel rolstoelbasketbal deed daarbij nogmaals een oproep naar de aanwezig clubs om zich verder voor jeugd en vernieuwing in te zetten. Jeugd is de toekomst. 

De twee internationale scheidsrechters Rob Stam en Arne Engelen sloten de voormiddag af met een overzicht van nieuwe interpretaties op de bestaande reglementering en gaven tal van tips omtrent mechaniek (plaatsing van de scheidsrechters tijdens de wedstrijd) en aandachtspunten bij het fluiten. Ander scheidsrechters konden hiervan leren en zichzelf verbeteren. 

Daarna kon iedereen vragen stellen en werd er opnieuw geluisterd naar de spelers en de coaches die aangaven dat bepaalde fouten nu te weinig worden gefloten. De scheidsrechters kregen van hen tips zodat ze er in de toekomst meer aandacht aan kunnen besteden. De interactie tussen scheidsrechters en spelers was boeiend. 

In de namiddag namen de scheidsrechters zelf plaats in een rolstoel. Onder leiding van Arne en Michel Cant werden bepaalde situaties gedemonstreerd. De ene scheidsrechter was al iets behendiger dan de andere, maar het was voor ieder een goede leerschool om te zien welke fouten er gemaakt worden die je als scheidsrechter niet altijd ziet. Het bleek ook een schitterende teambuildingsactiviteit. De scheidsrechters sloten de dag af als een hechte groep refs die vol gedrevenheid uitkijkt naar het nieuwe seizoen.

De scheidsrechterscommissie bedankt ook Leuven Bears voor de mooie accommodatie en het gebruik van hun rolstoelen. Ze bedankt ook de lesegevers, de scheidsrechters en de clubafgevaardigden voor hun komst en inbreng!
< Terug