Nieuws

Renners behalen vier medailles op wereldbeker Oostende

De World Cup Para-cycling in Oostende was een succes. Maar liefst vijftien renners, aangesloten bij Parantee-Psylos of Cycling Vlaanderen, namen deel aan de internationale topwedstrijd. Jonas Van de Steene (H4) won brons in de tijdrit en zilver in de wegrit. Griet Hoet (B) reed naar brons in de tijdrit en Tim Celen (T2) won in zijn wegrit de sprint om plaats drie. Maar de renners presteerden ook in de breedte erg sterk. Bewijs daarvan zijn de vele mooie ereplaatsen. De renners zijn goed bezig met oog op het WK in Pietermaritzburg (Zuid-Afrika). Parantee-Psylos gaf tijdens de World Cup uitleg over G-wielrennen aan jong en oud. Hieronder vind je de link naar alle foto’s.

Voor het tweede jaar op rij werd in Oostende een wereldbeker Para-cycling georganiseerd. Na de succesvolle wereldbeker in Maniago van vorige week was het uitkijken naar wat de renners zouden presteren in de Stad aan Zee.
Op donderdag en vrijdag stonden de tijdritten op het programma. Die werden gereden op de Oostendse zeedijk met een prachtig zicht maar vooral een strakke wind als resultaat. Tim Celen (T2) beet op donderdagochtend de spits af. Hij reed een goede tijdrit en eindigde 7e. Koen Heuvinck (C1) en Ewout Vromant (C2) werden 8e in hun categorie. Voor de eerste medailles was het wachten tot vrijdag. Jonas Van De Steene (H4) snelde naar een derde plaats in zijn individuele tijdrit en het tandemduo Griet Hoet(B) - Anneleen Monsieur won ook brons. Voor de damestandem was het de eerste medaille in een wereldbekertijdrit. Diederick Schelfhout greep nipt naast de derde plaats in de C3-tijdrit.

Deel twee van de World Cup stond in het teken van de wegritten. Tim Celen koerste slim en toonde zijn snelle benen in de sprint om de derde plaats. Brons pakken in de witte leiderstrui (die hij vorige week na winst veroverde in Maniago, Italië), het deed hem zichtbaar deugd. “Ik ben tevreden, want ik heb mij volledig gegeven”, zei hij na afloop. De knappe prestaties van de renner met hemiplegie bleven niet onopgemerkt. Zondag was hij te gast in De Zevende Dag (herbekijk het hier). In de namiddag was het opnieuw de beurt aan de handbikers. Jonas Van de Steene kon rekenen op de talrijke opkomst van zijn supporters uit Zaffelare. En die schreeuwden hem mee naar zilver in de wegrit. Jonas moest in de sprint enkel de sterke Nederlander Jetze Plat voor zich dulden. Van de Steene won zijn vierde wereldbekermedaille in tien dagen. Stefaan Vanhaverbeke (H4), Nico Felies (H3, Belgisch kampioen) en Ward D’Hulster (H3) kwalificeerden zich voor de wereldbeker op de selectietijdrit in Zolder. In Oostende konden zij zo ervaring opdoen in een internationale wedstrijd en dat voor eigen volk!

Op zondag lagen er opnieuw kansen in de wegritten van de C-renners, de tandems en de team relay van de handbikers. Kris Bosmans (C3) sprintte voor de medailles, maar werd uiteindelijk vierde. Hij won vorig jaar de wegwedstrijd, maar keert dit jaar terug na een lange strijd tegen een virus. Diederick Schelfhout trok de sprint aan. Koen Heuvinck (die sinds dit jaar uitkomt in de C1-categorie) reed een uitstekende wedstrijd en hij mocht sprinten voor de medailles. Koen werd ook knap vierde. Erwin Van Kerschaver en Dries Vanhaverbeke werden tiende en vijftiende. In de C4-klasse presteerde Patrick Muylaert sterk met een achtste plaats. Ewoud Vromant (C2) behaalde een zevende plek. Guy Van der Meiren (C2) werd zestiende. Bij de tandems startten twee damesduo’s: Anita De Coster (B, Belgisch kampioen) werd samen met Annemieke Genyn negende en Griet Hoet (B) en Anneleen Monsieur reden naar een vijfde plek.De World Cup werd afgesloten met de teamaflossing in het handbiken. De trio's Deberg-Van de Steene-Hindricq en Vanhaverbeke-Felies-Hordies werden daarin respectievelijk vierde en zevende. De Amerikanen (twee teams) en Italianen waren te sterk.

Parantee-Psylos was op zaterdag aanwezig met een infostand over G-wielrennen. Passanten kregen er uitleg over de verschillende klassen en we lieten jong en oud proeven van het handbiken (op rollen, wel te verstaan). Ken jij iemand die op zoek is naar een sportclub? Of iemand met een beperking die wil fietsen? Dan kan je die zeker doorverwijzen naar Parantee-Psylos. Personen met een beperking kunnen steeds bij ons terecht voor meer info over de verschillende G-sportmogelijkheden!Alle foto’s van de World Cup vind je hier.

Deze vijftien renners, aangesloten bij Parantee-Psylos of Cycling Vlaanderen, namen deel aan de wereldbeker in Oostende:

Koen Heuvinck - C1
Erwin Van Kerschaver - C1
Dries Vanhaverbeke - C1
Guy Van der Meiren - C2
Ewoud Vromant - C2
Kris Bosmans - C3
Diederick Schelfhout - C3
Patrick Muylaert - C4
Ward D’Hulster - H3
Nico Felies - H3
Jonas Van de Steene - H4
Stefaan Vanhaverbeke - H4
Tim Celen - T2
Anita De Coster - B
Griet Hoet - B< Terug