Nieuws

Renners starten ijzersterk op eerste World Cup

De renners hebben hun start niet gemist op de UCI Para-Cycling World Cup in Maniago (Italië). Handbiker Jonas Van de Steene (H4) behaalde brons in de tijdrit en de wegrit, waarin hij de forcing voerde met de wereldtop. Uitblinker was Tim Celen (T2): hij sprintte naar goud in de wegrit en is de eerste Belg sinds Wim Decleir (2012) die leider wordt in de wereldbekerstand. Ook de andere renners toonden hun goede vorm. Benieuwd wat dat geeft op de World Cup in Oostende dit weekend!

De Para-Cycling World Cup in Maniago in Italië is de eerste belangrijke wegafspraak voor onze renners in 2017. Hoe zit het met de conditie? En hoe komen de concurrenten uit de winter? Op dat soort vragen krijg je in de eerste World Cup van het seizoen al snel een antwoord. Daags na de wedstrijd kunnen we de balans opmaken en klinkt dat antwoord erg positief: de renners zijn uitstekend gestart, ze toonden hun goede vorm en reden mee met de besten, met als uitschieters de drie medailles.

De 19-jarige Tim Celen (Sport en Moedig Genk) schoot de hoofdvogel af in de wegrit (klasse T2). Celen reed weg met vier andere renners en won goud in de sprint. De renner uit Ham was duidelijk de sterkste en wist na de finish met zijn vreugde geen blijf. "Ik kan het nog steeds niet geloven", zegt Tim. "Op twee kilometer van de meet viel de Amerikaan aan. We reden het gat dicht en toen het even stil viel, ging ik vol aan. Op een rondpunt en in de laatste bocht nam ik wat meer meters en zo hield ik vol tot op de streep."
Tim Celen is de eerste Belg sinds Wim Decleir (2012) die leider wordt in de wereldbekerstand, hij is de eerste die ook effectief in de leiderstrui aan de start van een World Cup staat, die in Oostende nota bene! "Geweldig dat ik die trui in eigen land kan aandoen." In de tijdrit reed Tim naar een vierde plaats. Hij strandde op 7 seconden van het brons.


Ook Jonas Van de Steene (Feniks) keert met een brede glimlach terug naar eigen land. De handbiker uit Zaffelare behaalde vrijdag brons in de tijdrit (H4), hij werd duidelijk sterker in de ‘Lanzarote-winter’. Waar Jonas vorig jaar kon aanklampen bij de besten, voerde hij nu mee de forcing. In de wegrit op zaterdag maakte hij samen met de Nederlander Plat (op de Paralympische Spelen in Rio goed voor goud in triatlon en brons in de H5-wegrit) en de Poolse wereldkampioen Wilk het verschil. Een voor een moesten de anderen lossen. Toen Plat op anderhalve kilometer van de streep aanging, kon Jonas volgen. De Pool moest eerst lossen, maar kwam nog terug. Jonas werd uiteindelijk derde, na Plat en Wilk. Tweemaal brons, dat is een prachtige opener van het nieuwe seizoen.Niet enkel de medaillewinnaars blonken uit in de laars. De tandemdames Griet Hoet (B, visuele handicap) en Anneleen Monsieur (Feniks) reden naar een vierde plaats in de tijdrit. Het verschil met plaats drie bedroeg 10 seconden. De dames deelden hun race goed in. Ze blijven duidelijk progressie boeken in dat nummer. In de wegrit hadden Hoet en Monsieur pech: ze vielen op het natte wegdek in het begin van de wedstrijd. De dames konden hun achterstand van één minuut al snel wegwerken en reden zelfs even voorop in de wedstrijd. Ze eindigden zesde en toonden hun goede vorm.

Bij de C-renners met een fysieke handicap zagen we ook enkele mooie prestaties. Ewoud Vromant (C2, Anvasport) maakte zijn internationaal debuut. Hij werd negende in de tijdrit en twaalfde in de wegrit. De renner met een amputatie was eigenlijk nog niet in topvorm (kniepijn), maar kan toch terugblikken op een mooie start. Guy Van der Meiren (AMPteam) werd in dezelfde klasse 17e (tijdrit) en 14e (wegrit). In de C3-klasse werd Diederick Schelfhout (Quick-Step Floors) zevende in de tijdrit, op 30 seconden van plaats drie. De renner uit Erembodegem is duidelijk op de goede weg. In de wegrit reed hij lang vooruit, maar werd uiteindelijk toch nog gegrepen. Kris Bosmans (Feniks) kon er uiteindelijk nog sprinten naar een zesde plaats.
Dries Vanhaverbeke (C1, Hand in Hand Baal) werd 12e in de tijdrit en 11e in de wegrit.

Herbekijk de prestaties zelf met deze samenvatting van de World Cup (per dag)
(Bron: L'Ora del Ciclismo). 

Vanaf donderdag komen de renners in actie op de World Cup in Oostende.
Wie wil komen supporteren of het graag wil volgen, kan alle informatie hier terugvinden.
Wij moedigen je aan om langs te komen!

< Terug