Wij hebben een nieuwe website op www.parantee-psylos.be
 

Topsport

Over topsport

Over topsport
Sport is in België een gemeenschapsmaterie en dus ligt de bevoegdheid van het topsportbeleid in Vlaanderen. Parantee-Psylos vzw stippelt een topsportbeleid uit in samenwerking met Sport Vlaanderen. De krijtlijnen van het huidige beleid liggen vervat in het Topsportactieplan Vlaanderen IV dat loopt van 2017 tot en met de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Missie en doelstelling
De topsportmissie van Parantee-Psylos is het maximaliseren van de topsportresultaten tegen de Paralympische Spelen van 2020 en het verder verbeteren van het specifieke G-topsportklimaat via verdere professionalisering op vlak van de topsportloopbaan en -begeleiding, een uitgebouwde talentdetectie en sportwetenschappelijk onderzoek.

In de komende paralympiade wil Parantee-Psylos 25 medailles behalen op Europese en wereldkampioenschappen van Paralympische sporttakken. Op de Paralympische Spelen in Tokyo is de doelstelling het behalen van 6 medailles en 12 top-5 plaatsen.

Pijlers beleidsplan
De uitbouw van deze missie verloopt via de volgende pijlers, die als operationele doelen in het beleidsplan verder zijn uitgewerkt.

1. Het vertalen van de strategische keuzes in objectieve en transparante informatie. 
2. Het verlenen van verschillende vormen van ondersteuning zodat elke atleet in elke fase van zijn topsportcarrière zijn/haar mogelijkheden optimaal kan benutten.
  • Verhogen van de detectiekans en doorstroming naar individuele trajectbegeleiding van (nog niet-geïdentificeerde) G-topsporttalenten.
  • Ondersteunen van (geïdentificeerde) G-topsporttalenten binnen een ontwikkelingsprogramma.
  • Ondersteunen van elke belofte -en elitesporter met beperking binnen een prestatieprogramma op vlak van voorbereiding en deelname.
  • Betrekken van ex-topsporters in de federatiewerking. 
3. Voorzien van een professioneel kader waarbinnen topsporters en hun omkadering topsportprestaties kunnen leveren.
4. Maximaliseren van de capaciteiten van de trainingstechnische omkadering.
5. Coördineren en uitbouwen van de multidisciplinaire begeleiding.
6. Het invullen van een dynamische liaisonfunctie tussen de G-topsporters en de multidisciplinaire omkadering voor de sportwetenschappelijke begeleiding van G-topsporters.
7. Actief bijdragen tot - waar mogelijk - de structurele inbedding van de G-topsport binnen de reguliere federaties.


Om de topsportresultaten te maximaliseren maakt Parantee-Psylos vzw strategische ondersteuningskeuzes binnen het aanbod van Paralympische sporten.

1.
Er worden a priori geen Paralympische sporttakken uitgesloten;
2. Focus op medaillekandidaten;
3. Focus op sporttakken met een groot aantal medaille-events op de Paralympische Spelen: atletiek, tafeltennis, wielrennen, zwemmen;
4. Focus op handicapspecifieke sporttakken: boccia, goalbal, rolstoelrugby;
5. Focus op sporttakken waar de samenwerking met de reguliere sportfederatie toeneemt of gemaximaliseerd is;
6. Focus op nieuwe paralympische sporttakken;
7. Focus op kansen: sporten met reeksen voor vrouwen of voor G-topsporters met ernstigere handicap.

Naast de topsportstatuten brengt Parantee-Psylos topsporters onder in 2 programma’s:

  • Prestatieprogramma’s: behalen van een resultaatsdoelstelling (medaille WK of Paralympische Spelen) in de paralympiade 2017-2020.
  • Ontwikkelingsprogramma’s: behalen van een resultaatsdoelstelling (medaille WK of Paralympische Spelen) in de paralympiade 2021-2024.